Arganolie is goed voor uw schoonheid en gezondheid. Het zorgt voor een verlaagde cholesterol en een elastische, zachte huid zonder rimpels. U kunt arganolie als supplement nemen of cosmetica kopen waarin de olie verwerkt zit. Nog gemakkelijker is het echter om de olie in uw gerechten te doen. Arganolie heeft een aparte notensmaak en past perfect bij slaatjes, couscous, tajine en carpaccio. De recepten die we hier voorstellen zijn zowel voor het ontbijt, het middagmaal, het diner, en het dessert.
Cosmetica met arganolie
De Argania spinosa is een boom die alleen in het Zuiden van Marokko groeit. Uit de zaden in de pit wordt een zeldzame olie geperst. Deze wordt al eeuwenlang door de berbervrouwen gebruikt omwille van hun cosmetische en gezondheidsdoeleinden. Vooral in de cosmetica ziet men vaak het gebruik van arganolie in de strijd tegen huidveroudering en rimpels. Ook tegen acné, eczema, brandwonden, striemen en littekens doet het wonderen. In shampoos en balsems zorgt het dan weer voor een glanzende en stevige haardos.
Slanke lijn
Nog beter is het om arganolie van binnenuit zijn werk te laten doen. Marokkaanse vrouwen zijn ervan overtuigd dat als u elke morgen twee theelepels arganolie op uw nuchtere maag slikt, u weldra uw slanke lijn terugkrijgt en dat uw cellulite vermindert. Dat is niet zo verwonderlijk. Arganolie bevat maar liefst 80% onverzadigde vetzuren en is vooral rijk aan omega 6. Dit kan niet door het lichaam worden aangemaakt en moet dus via de voeding worden aangebracht. Daardoor staat arganolie bekend als een ideaal middel om cholesterolop significante wijze te verminderen. Dit werd wetenschappelijk bewezen door professor Zoubida Charrouf en professor Derrouiche van de faculteit van Casablanca.
Mooie huid
Arganolie bevat veel meer vitamine E dan olijfolie en zelfs een flinke portie vitamine A, twee antioxidanten die huidveroudering en rimpels bestrijden. Hebt u last van huidproblemen zoals eczema of acné, dan zal bij dagelijks gebruik van arganolie het probleem van binnenuit worden opgelost.
Recepten met arganolie
Ziet u het niet zitten om arganolie met de lepel in te nemen, dan kunt u het nog altijd in allerlei gerechten verwerken. De grootste topkoks gebruiken arganolie om hun gerechten mee te verfijnen. De subtiele smakenmengeling van hazelnoten, sesam en versgebakken brood is ideaal bij vlees- en visgerechten, maar is ook perfect in bepaalde zoete desserts of zelfs als broodbeleg. Het gaat goed samen met groenten zoals paprika, courgette, aubergine, tomaat en wortel.
Tip: Meng arganolie nooit met azijn (dus geen vinaigrettes).
Dit broodbeleg komt oorspronkelijk uit Marokko en wordt gemaakt met amandelen, honing en arganolie. Amlou verlaagt uw slechte cholesterol, bindt de strijd aan tegen veroudering en rimpels, werkt als afrodisiacum, en versterkt uw immuunsysteem. Indien u er carobepoeder aan toevoegt is het een gelijkaardige en gezonde variant van chocoladepasta. Amlou smaakt ook heerlijk op muffins, pannekoeken en toasts.
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding